از ضابطه ۸۱۹ تا دستورالعمل تخصصی وال مش؛ مسیری که از کرج آغاز شد
با توجه به حوادث اخیر و آسیبهای ناشی از زلزلههای متعدد که به دلیل فعال شدن گسلهای اطراف شهر کرج رخ داده، ضعف در طراحی و اجرای دیوارهای غیرسازهای به وضوح نمایان شده است. این مشکلات نه تنها موجب آسیبهای جدی به ساختمانها شده بلکه باعث کاهش سطح اطمینان در بهرهبرداری از آنها نیز گردیده است. البته افزایش جمعیت و لزوم ساخت سازههایی مرتفع و متراکم، نیاز به ساختمانهای مقاوم در برابر بارهای جانبی را بیشتر هم نمایان میکند.
به همین دلیل راهنمایی جامع نشریه 819 که یکی از منابع اولیه طراحی و اجرای دیوارهای غیرسازهای توسط سیستم وال مش کرج به شمار میرود، به کمک مهندسان سازمان نظام مهندسی کرج تدوین و منتشر گردید. در این راهنما تسلیح دیوارها با شبکه الیاف به عنوان جایگزینی برای والپستهای فلزی در نظر گرفته شده و میتواند مقاومت دیوارها را در برابر بارهای جانبی افزایش دهد.
اگرچه سیستم وال مش البرز از زمان معرفی با استاندارد 2800 ضابطه 819 مورد توجه نظام مهندسی قرار گرفت، اما وجود نقصهایی در اطلاعات و ضوابط اولیه باعث ایجاد ابهاماتی گردید. پس از آن با انتشار نشریه 749، برخی از این ابهامات برطرف شد، اما هنوز نقاط ضعفی وجود داشت. در نتیجه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در آذرماه 1402 به دلیل عدم شفافیت و سوءاستفادههای احتمالی از این سیستم، اجرای آن را ممنوع اعلام کرد.
سرانجام در شهریورماه 1403، نشریهای تحت عنوان دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی به همت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی منتشر شد که الزامات و قوانین مشخصی را برای طراحی و اجرای سیستم وال مش کرج ارائه نمود. در حقیقت این نشریه تخصصی، در جهت رفع ابهامات موجود و ایجاد استانداردهای لازم برای اجرای وال مش ارائه گردید و پیادهسازی آن، حتما شاهد کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی در شهر کرج خواهیم بود.
معرفی دستورالعمل طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای تقویت دیوارهای بلوکی
این دستورالعمل معتبر و جامع در زمینه طراحی و اجرای سیستم وال مش به منظور افزایش مقاومت دیوارهای بلوکی در برابر بارهای جانبی، به ویژه زلزله، شناخته میشود. در واقع توسط آن، ضوابط و الزامات طراحی، اجرا و کنترل کیفیت انواع دیوارهای بلوکی که با ملات سیمانی یا گچی مسلح شدهاند و به کمک مش الیاف تقویت میشوند را بیان میکند. همچنین بهطور کامل جزئیات طراحی و الزامات اجرایی استفاده از مشهای الیاف شیشهای، در این دستورالعمل مشخص شدهاند.
در نتیجه پس از انتشار این دستورالعمل باید طراحی، اجرا و کنترل کیفیت دیوارهای داخلی و خارجی، جان پناهها و دیوارهای بالکن که از مصالح بنایی بلوکی ساخته میشوند، بر اساس اصول مندرج در این دستورالعمل وال مش کرج انجام شود. همچنین آزمایشهای کنترل کیفیت مش الیاف تنها بر اساس معیارهای مشخص شده در این دستورالعمل قابل قبول است و استفاده از مش الیاف بدون گواهینامه فنی معتبر از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی برای تقویت دیوارها ممنوع اعلام شده است. به این ترتیب میتوان از سیستم وال مش به عنوان راهکاری مطمئن برای تقویت استحکام سازهها، در برابر بارهای جانبی استفاده نمود.
مزایای وال مش نسبت به وال پست در پروژههای ساختمانی کرج
وال مش به نوعی از وال پست اطلاق میشود که برای تقویت بخشهای غیرسازه ای در ساختمانها، طراحی شده است. اجزای اصلی سیستم وال مش کرج شامل توری فایبرگلاس است که به صورت عمودی روی سطح دیوار نصب میشود و با اینکار، استحکام دیوار به سادگی افزایش مییابد. در واقع پوشش پلاستر که در کنار نوارهای شبکهای فایبرگلاس قرار میگیرد، راهکاری مؤثر برای تقویت دیوارهای غیرسازه ای بوده و از ریزش آنها در برای نیروهای وارده جلوگیری میکند. این محصول به طور کامل با الزامات آییننامه طراحی ساختمان همخوانی دارد و این امر نشاندهنده کارایی مطلوب آن در تأمین ایمنی مورد نظر است.
با توجه به این ویژگیها میتوان از سیستم وال مش به عنوان ابزاری برای افزایش استحکام ساختمانهای مرتفع بهرهبرداری کرد. در مجموع توری وال مش به عنوان یک راهکار نوآورانه در صنعت ساختمانسازی، دارای مزایای متعددی است که فراتر از ویژگیهای ابتدایی آن است. در ادامه مهمترین مزیتهای وال مش نسبت به وال پست در پروژههای ساختمانی کرج شرح خواهیم داد.
کاهش وزن کلی ساختمان به کمک وال مش کرج
به عنوان یکی از مزایای سیستم وال مش کرج میتوان به وزن سبکتر وال مش نسبت به وال پست فلزی اشاره کرد که به طور قابل توجهی فشار وارده بر سازه را کاهش میدهد.
سهولت در اجرا
نصب وال مش پیچیدگی خاصی ندارد و این سادگی، موجب افزایش سرعت اجرای پروژهها خواهد شد. همچنین اجرای وال مش به دلیل سادگی و سرعت بالا، نیاز به نیروی کار کمتری دارد. همین مسئله باعث کاهش هزینههای دستمزد شده که در نهایت منجر به کاهش قابل توجه هزینه کل پروژه خواهد شد.
سرعت بالای اجرا وال مش کرج
با توجه به اینکه توری وال مش به راحتی بر روی دیوار نصب میشود، سرعت اجرای پروژه به کمک آنها افزایش مییابد و همین مسئله باعث صرفهجویی در زمان خواهد شد. علاوه بر آن استفاده از سیستم وال مش کرج نسبت به روشهای سنتی زمان کمتری برای خشک شدن نیاز دارد که این امر نیز به کاهش زمان کلی پروژه کمک میکند. در کل در مقایسه با روشهای سنتی مانند وال پست، که شامل مراحل متعددی چون آمادهسازی وادارها، جوشکاری، سوراخکاری بتن و نصب بستهای U شکل است، اجرای وال مش بسیار سادهتر و سریعتر انجام میشود.
کاهش هزینه مصالح اجرایی
در روش وال پست وجود وادارها، تیرکها و میلگرد بستر ضروری است که این موارد علاوه بر افزایش هزینههای مصالح، وزن سازه را نیز بالا میبرد. اما در سیستم وال مش، نیازی به این مصالح اضافی نیست و این مزیت باعث کاهش هزینههای پروژه میشود.
کاهش ترکهای نازککاری
توری وال مش به دلیل سازگاری با ملات و پلاستر، مانع از بروز ترکهای نازککاری در سطح دیوار میشود. از سوی دیگر دیوارهای تقویتشده با سیستم وال مش کرج، به دلیل مقاومت بیشتر در برابر ترک خوردگی و تخریب، نیاز کمتری به نگهداری مداوم دارند و این موضوع نیز هزینههای تعمیر و نگهداری را در طول زمان به شکل چشمگیری کاهش میدهد.
افزایش استحکام دیوار به کمک وال مش کرج
با به کارگیری توری وال مش، یک لایه مقاومکننده درون دیوار ایجاد میشود که این امر موجب تقویت دیوار در برابر نیروهای کششی و خمشی میگردد. این ویژگی به دیوارها کمک میکند تا در برابر زلزله و بارهای جانبی دیگر، پایداری بیشتری از خود نشان دهند.
انعطافپذیری بالا
این نوع توری را میتوان بر روی انواع مختلف دیوارهای غیرسازهای، از جمله دیوارهای آجری، بلوکی و گچی، به راحتی اجرا کرد.
مقاومت در برابر عوامل محیطی
الیاف شیشهای به کار رفته در تولید توری وال مش، دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی و تأثیرات محیطی هستند، همین ویژگی سیستم وال مش کرج، منجر به افزایش عمر مفید دیوار میشود.
الزامات فنی وال مش کرج
دیوارهای غیرسازهای به عنوان اجزای حیاتی در ساخت و ساز، برای اینکه از استحکام و ایمنی لازم برخوردار باشند، باید طبق از الزامات فنی مندرج در آییننامههای وال مش البرز آماده شوند. بر اساس استانداردهای موجود، طول این دیوارها نباید از 6 متر یا 40 برابر ضخامت آنها تجاوز کند. علاوه بر آن حداکثر ارتفاعی که میتوان برای دیوارهای غیرسازهای در نظر گرفت، برابر با 3.5 متر است. از طرفی اگر ارتفاع تیغههای داخلی از 1.8 متر بیشتر شود باید برای افزایش مقاومت آنها در برابر بارهای اضافی، تقویت شوند.
در فرآیند نصب وال مش، ضروری است که توریهای فایبرگلاس در هر دو سمت تیغه قرار داده شوند و دیوارهای نمای خارجی نیز باید طبق آییننامههای معتبر مهار شوند. در ضمن دیوارهای سیستم وال مش کرج، باید در دو سمت بازو قرار بگیرند و لبههای عمودی دیوارها در این سیستم باید بسته باشد تا از آسیب احتمالی جلوگیری شود.
وال مش چگونه جایگزین روشهای سنتی مهار دیوار در کرج شده است؟
بروز زلزلههای اخیر، وجود گسلهای فراوان در استان البرز و افزایش ساختوساز در این استان، لزوم برطرف نمودن ضعف دیوارهای غیرسازهای را بیشتر از قبل نمایان ساخته است. در واقع ضعف این دیوارها در برابر بارهای جانبی است که منجر به آسیبهای جدی به سازه و خسارات مالی و جانی در زمان وقوع زلزله میشود. به همین دلیل تقویت و افزایش استحکام آنها از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای این منظور سیستم وال مش به عنوان جایگزینی برای وال پست فلزی سنتی معرفی گردید؛ این سیستم نه تنها به افزایش استحکام سازه کمک میکند، بلکه از نظر اقتصادی نیز گزینهای مناسبتر به شمار میآید. در مجموع سیستم وال مش کرج با مزایایی که دارد، توانسته جایگاه خود را به عنوان یک محصول نوین در صنعت ساختمانسازی تثبیت کند. پس با توجه به رشد روزافزون ساختوسازها در مناطق شهری کرج و البرز و نیاز به تقویت دیوارهای غیرسازهای مطابق با ضوابط آییننامهای، باید سیستم وال مش به دلیل مزایای که نسبت به وال پست دارد بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.
قیمت وال مش در کرج و 8 مورد از عوامل مؤثر بر هزینه اجرای آن
پیش اقدام به انتخاب سیستم وال مش برای مهار دیوارهای غیر سازهای، خوب است در خصوص هزینههای اجرای چنین پروژهای اطلاعات کافی داشته باشید. در همین راستا باید بدانید که قیمت نهایی وال مش به عوامل متعددی بستگی دارد که باید به دقت قبل از اجرای کار مورد بررسی قرار بگیرند. در حقیقت شناخت عوامل تأثیرگذار در خرید سیستم وال مش کرج به شما کمک میکند، با دقت بیشتری تصمیمگیری کرده و انتخابهای خود را با توجه به بودجهای که در نظر دارید، انجام دهید. از جمله مهمترین این پارامترها میتوانیم موارد زیر را نام ببریم:
1- گرماژ توری وال مش یا وزن و ضخامت مش و توری فایبرگلاس
2- ابعاد چشمه توری وال مش
3- نوع و مقدار پلاستر برای پوشش دیوار
4- وزن و جنس نوارهای مورد استفاده در ساخت وال مش
5- تعداد و ابعاد پروفیل نبشی مورد نیاز
6- مقدار چسب اپوکسی
7- دستمزد اکیپ اجرایی یا هزینه نیروی کار برای نصب
8- هزینه اجرای وال مش البرز به ازای هر متر مربع
وال مش مناسب چه ساختمانهایی در کرج است؟
این سیستم کامپوزیتی سیمانی بر روی دیوارهای غیرباربر نصب میشود و به طرز قابل توجهی استحکام آنها را در برابر آسیبهای ناشی از زلزله افزایش میدهد. به همین دلیل در اجزای غیرسازهای در ساختمانهای بتنی عملکرد بهتری خواهد داشت. علاوه بر آن در پروژههایی که زمان تحویل در آنها اهمیت بالایی دارد مانند بازسازیهای سریع یا سازههای پیشساخته، این سیستم که سرعت بالاتری در اجرا دارد، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
از طرفی سیستم وال مش کرج در محیطهای مرطوب به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، رطوبت و مواد شیمیایی، انتخاب مناسبتری خواهد بود. همچنین افرادی که در پروژههای خود به کاهش هزینههای اجرایی اهمیت میدهند، میتوانند از مزایای اقتصادی وال مش بهرهمند شوند؛ زیرا هزینه اجرای این سیستم، به مراتب کمتر از والپستهای سنتی است. به جز این موارد، سیستم وال مش قابلیت اجرا در پروژههای زیر را نیز دارد:
- سازههایی با بار مرده کم مانند ساختمانهای بلند برای اطمینان از پایداری دیوارها
- بیمارستانها و موسسات آموزشی برای ایجاد محیطی امن و پایدار
- ساختمانهای تجاری برای طراحی سازههای مدرن و مقاوم
- پروژههای زیربنایی برای تقویت ساختار آنها
- مناسب برای دیوارهای بلوکی، سفالی، یا هبلکس (AAC)
- ساختمانهای با اسکلت بتن آرمه و فلزی بدون محدودیت
در نهایت باید بدانید، چون هدف سیستم وال مش کرج ایجاد یک ساختار جامع و مقاوم در برابر خطرات مختلف است، به کار بردن آن در ساختمانهای نوساز مسکونی، تجاری، اداری، آموزشی، درمانی و صنعتی یا پروژههای در حال بازسازی که به تقویت دیوارها نیاز دارند بهترین گزینه به شمار میرود.
خرید و اجرای وال مش در پروژه های ساختمانی کرج
این روش مدرن با به کارگیری شبکه یا مش الیاف برای تقویت دیوارها، به ویژه در برابر لرزشها و زلزلهها، به تأیید سازمان نظام مهندسی استان البرز رسیده و به عنوان یک گزینه ایمن و مؤثر در صنعت ساختوساز مطرح است. اما برای اجرای صحیح آن باید به قوانین و ضوابط مندرج در نشریه طراحی و اجرای ملات مسلح شده با مش الیاف شیشه برای مهار دیوارهای بلوکی پایبند بود. در اینجا است که لزوم بررسیهای تخصصی کارشناسان در حوزه طراحی، اجرا و انتخاب مصالح مناسب مشخص میگردد.
بهطورمثال قبل از آغاز فرآیند نصب، لازم است که مواد اولیه متناسب با ابعاد دیوارها تأمین شوند. در واقع هر یک از این مصالح نقش خاصی در سیستم وال مش کرج ایفا میکنند و وجود همه آنها برای عملکرد مناسب سیستم ضروری است. با توجه به اهمیت در نظر گرفتن جزئیات در اجرای این سیستم و خرید مصالح موردنیاز آن، در ادامه به بیان مهمترین فاکتورهایی که باید در این زمینه مدنظر قرار دهید اشاره خواهیم کرد.
توری فایبرگلاس برای وال مش کرج
هنگام انتخاب توری فایبرگلاس که از ترکیب الیاف شیشه تولید میشود باید بدانید که ابعاد چشمههای این توری را باید متناسب با اندازه دیوار به دقت انتخاب کنید. البته لازم به ذکر است که در حال حاضر دو نوع توری ایآر و ایگلس در این سیستم به کار میروند که در این میان تورهای ایآر، به دلیل مقاومت بالا در برابر مواد قلیایی، معمولا در چنین محیطی مورد استفاده قرار میگیرند.
پلاستر وال مش
پلاستر وال مش پوششی است که پس از نصب توری بر روی آن قرار میگیرد و با ترکیب توری فایبرگلاس، بهطور چشمگیری استحکام دیوارهای غیرسازهای را تقویت میکند. لازم به ذکر است که در سیستم وال مش کرج، متناسب با شرایط پروژه دو نوع پلاستر اصلی گچی و سیمانی مورد استفاده قرار میگیرند. بهطورمثال در شرایطی که به متریال مقاوم به قلیا نیاز باشد، پلاستر سیمانی در ترکیب با توری AR انتخاب میشود. در مقابل پلاستر گچی برای سیستمهایی که از توری E-glass بهره میبرند، مناسبتر است؛ چراکه این نوع پلاستر مانع از نفوذ قارچها و باکتریها به داخل دیوار میشود.
اسپایک سیستم وال مش کرج
اسپایک وال مش نیز از دیگر مصالح مورد استفاده در این سیستم است. این ابزار گلمیخی شکل و سبک، معمولاً از جنس پلاستیک ساخته میشود و وظیفه آن نصب توری فایبرگلاس بر روی سطح دیوار است.
نبشی و ناودانی
نبشی و ناودانی نیز که وظیفه اتصال دیوار وال مش به اعضای قائم ساختمان را دارند، باید متناسب با ابعاد دیوارها انتخاب شوند.
چسب اپوکسی
چسب اپوکسی یکی از مواد کلیدی در سیستم وال مش کرج است که برای اتصال نبشی و ناودانی به کار میرود. این چسب دو جزئی دارای مقاومت بالایی در برابر تغییرات جوی است و بهترین گزینه برای ایجاد اتصالات محکم در این سیستم به شمار میرود.
فرآیند مشاوره تا نصب نهایی وال مش کرج
در نهایت فرآیند اجرای وال مش شامل مشاوره با افراد متخصص است تا پروژه مدنظر به دقت بررسی و بهترین نتایج حاصل شود.
جمعبندی: بهترین انتخاب برای مهار دیوار در کرج
فناوری وال مش البرز راهکاری مؤثر برای تقویت دیوارهای غیرسازهای در ساختمانهای مختلف در برابر نیروهای وارده به ویژه زلزله محسوب میشود. در واقع این سیستم مدرن در مقایسه با روشهای سنتی مانند والپست فلزی از تأثیرگذاری بالاتری برخوردار است و به طور قابل توجهی هزینههای اجرایی را کاهش میدهد. همچنین چون اجزای این سیستم در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، زنگزدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارند، اجرای آن در نهایت نیاز به تعمیر و نگهداری ساختمان را به حداقل میرساند. در مجموع سیستم وال مش به راحتی قابل اجرا بوده و سرعت انجام آن بیشتر از سایر روشهای افزایش پایداری ساختمان است.
اگر به دنبال مشاوره تخصصی یا دریافت پیشفاکتور برای اجرای وال مش کرج هستید، با ما تماس بگیرید. کارشناسان وال پست مش که تخصص ویژهای بر روی روشهای مهار دیوار با استفاده از مش الیاف شیشه دارند، آماده خدمترسانی و ارائه مشاوره به شما هستند.